KLEDING MET EEN ZIEL    

Wat doe je met die kast vol kleren als iemand er niet meer is?

Het overlijden van een dierbare maakt ons plotseling heel bewust van de intimiteit die in kleding huist. Kleren zijn intiem en persoonlijk. Ze omhullen niet alleen ons lichaam, maar zijn ook een uitdrukking van onze persoonlijkheid, eigenlijk van de ziel die in ons lichaam huist. Daardoor dragen kleding en stoffen herinneringen in zich. Alledaagse, feestelijke, verdrietige… Ze vertellen een heel verhaal.

Kleren opruimen na iemands overlijden is vaak een emotioneel proces. Zoek jij een mooie bestemming voor deze kleding of nagelaten stoffen? Ik maak er voor jouw een mooi Herinneringskledingstuk van. Een Hommage aan degene die een belangrijke rol in jouw leven speelde en nog steeds doet. Dat geeft troost. Zo draag jij degene als het ware met je mee.

Een tastbare herinnering

Een vriendin kwam bij mij met een enorme stapel bedrukte t-shirts van haar overleden man. Ik herkende het gemis van een dierbare. Ik ging ermee aan de slag en zijn leven ontvouwde zich voor mij. Zijn liefde voor muziek, strips, verre landen, mooie dingen. Ik verwerk de kleding en stoffen van jouw dierbare tot een heerlijk zachte herinneringsdeken. Zodat jij je kan verwarmen en koesteren aan de herinnering. Je kan laven aan het gevoel van de nabijheid van de ander.

Kleding overleden kind

Rouwverwerking

Door mijn eigen noodzaak tot verwerken van zo’n groot verdriet ontdekte ik vorm te geven aan het gemis. Het voelde of ik weer opnieuw moest leren leven… Het was een enorme uitdaging dit verlies te verweven in mijn leven. Ik had behoefte om iets van mijn overleden dierbare dichtbij me te dragen. In mijn rouwverwerking vond ik troost in het voelen van die nabijheid en in het maken van mooie dingen.

Zo heb ik me toegelegd op het transformeren van nagelaten kleding tot een draagbare of anderszins tastbare herinnering van stof.

Even weer de nabijheid voelen

In mijn atelier is ruimte en aandacht voor jouw verhaal en wensen. Samen kijken we wat er mogelijk is, wat passend is. Zo ontstaat er een uniek en op maat gemaakt stuk dat uitdrukking geeft aan de nabijheid. Gemaakt met oog voor schoonheid, gecombineerd met mijn vakkundige kennis van ambachtelijke technieken en de ervaring in mijn eigen leven.

WAAR KAN JE ZOAL AAN DENKEN:

Jurk van mijn tante. Herinneringskleding
Quilt van t-shirts
Op maat gemaakt jasje

Maatwerk

Niet altijd past een kledingstuk dat jouw is nagelaten. Ik kan deze met zorg aanpassen aan jouw eigen figuur.

Verwerking van elementen

Soms is een kledingstuk op bepaalde plekken kwetsbaar of versleten. Of is niet alles even interessant. Dan verwerk ik de mooie en sprekende elementen in iets nieuws. Bijvoorbeeld in een bestaand kledingstuk van jou zelf of ik combineer het met hedendaagse stoffen en materialen tot iets geheel nieuws. Zo verweef ik het mooie uit twee werelden met elkaar.

Herinneringsdeken / -quilt

T-shirts, blouses, spijkerbroeken, overhemden of andere stoffen met een herinnering in zich, verwerk ik tot een heerlijk verwarmende Herinneringsquilt. Elk lapje draagt een herinnering in zich en tezamen vormen zij het palet van iemands leven. En bijzondere en mooie herinnering om je aan te verwarmen.

Rouwband

Vind jij het fijn om in een tijd van rouw daar zichtbaar uitdrukking aan te geven, door het dragen van een rouwband of rouwceintuur? Ik kan dat voor je samenstellen uit nagelaten kledingelementen of kan hiervoor iets nieuws ontwerpen en maken.

Materiaal als basis voor iets nieuws

Je kan er ook aan denken om enkel de stof van nagelaten kleding te gebruiken als basis voor een nieuw en op maat gemaakt kledingstuk. Ik torn dan alle onderdelen uit elkaar, neem maten, maak voor jou een ontwerp.  En ga aan de slag om iets unieks voor jou te maken, dat de herinnering in zich draagt.

Bijzondere voering

Een bestaand kledingstuk verfraai ik voor je met een voering gemaakt uit de kleding van je dierbare. Bijvoorbeeld van de overhemden, mooie sjaaltjes die iemand vaak droeg of stropdassen. Je kan hiervoor natuurlijk ook een nieuwe stof kiezen die de verbinding voor jouw symboliseert.

naaidoos met naaigerei

 

 

“Jiska heeft met veel aandacht, respect en vakmanschap een Herinneringsdeken gemaakt van de T-shirts van mijn geliefde overleden vriend. Wat ik vooral fijn vind is dat ik een mooie bestemming heb gevonden voor zijn kleding.
Het is een prachtig aandenken geworden. Ik kan mij koesteren in de warmte van deze deken. Het is een blijvende herinnering aan hem.” – Linda

Borduurwerk

Dit is een mooie manier om met symbolen en motieven uitdrukking te geven aan gevoelens, herinneringen. Zo creëer ik in vorm en kleur een hommage in stof.

Zelf aan de slag

Wil je liever zelf met de hand of op de naaimachine een mooie herinnering maken. Ik weet uit ervaring hoe helend en fijn dat kan zijn. Ik bied begeleiding aan bij dit creatieve proces. Zowel voor groepen, als individueel.

Rouwende in kleding overledene